Low Temperature Filament

Een unieke combinatie; de 3D lage temperatuur pen en het eMorph lage temperatuur filament.
Een unieke combinatie; de 3D lage temperatuur pen en het eMorph lage temperatuur filament.

’s Werelds eerste lage temperatuur FDM filament speciaal bedoelt voor de 3D penprinter in combinatie met de speciaal voor dit doel ontworpen 3D pen. Hierdoor wordt tekenen met de 3D pen veel veiliger.

Zoals veel gebruikers al weten zijn de hoge temperaturen die nodig zijn voor het werken met het huidige FDM 3D filament een serieus veiligheidsrisico  wanneer je kinderen wil leren en laten omgaan met 3D printen en 3D tekenen met een printerpen.  De pennen die op dit moment in de markt zijn hebben allemaal het zelfde probleem. De penpunt is zo heet dat het serieuze brandwondjes kan veroorzaken wanneer je er je huid mee aanraakt. Het is zelfs voor een volwassene opletten geblazen wanneer je met de printerpen werkt. De penpunt is al snel 160 graden Celsius bij het gebruik van ABS en 120 graden bij het gebruik van PLA.

Hergebruik van 3D filament

Daarnaast is een groot deel van het standaard 3D filament niet herbruikbaar. De geprinte of getekende objecten, goed of mislukt, kunnen niet hergebruikt worden en zullen uiteindelijk de grond vervuilen. Om onze omgeving te beschermen en de kosten van materiaal verbruik te beperken is het wenselijk dat we iets hebben dat we kunnen hergebruiken, keer op keer. En niet slechts een keer en het dan gooien bij het oud .. plastic!

Dit is de reden dat wij de lage temperatuur 3D print- en 3D teken filament hebben ontwikkeld onder de naam eMorph en eMate. Om het gebruik van dit materiaal mogelijk te maken hebben onze ontwerpers een speciale, lage temperatuur penpunt ontworpen die goed overweg kan met eMate lage temperatuur filament. De temperatuur van onze penpunt is ongeveer 50 graden Celsius; veel veiliger voor kinderen en het verkleind de kans op brandwondjes enorm. Het eMorph / eMate filament kan hergebruikt worden als kneedplastic en het is biologisch afbreekbaar, niet giftig en het materiaal is goedgekeurd door het FDA.

Je kunt het plastic smelten en kneden keer op keer. Je verspilt niet alleen minder filament maar je hebt ook meteen fantastisch materiaal tot je beschikking om maskers, speelgoed, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen te kneden. Voor mensen die nog steeds met PLA willen werken is de pen ook geschikt gemaakt voor PLA materiaal. Je verandert alleen een instelling. De pen ondersteunt geen ABS. Als gevolg van de hoge temperatuur van ABS en de giftige geuren ondersteunen wij dit materiaal niet.

Hoe gebruik je de lage temperatuur 3D printer filament met jouw 3D printer?

In de meeste gevallen moet je de firmware instellingen controleren. Wanneer jouw printer printtemperaturen van 110 graden Celsius toestaat, dan kun je gebruik maken van eMorph. Sommige printerfabrikanten moeten de firmware upgraden om dergelijk lage temperaturen mogelijk te maken.

Hoe gebruik je de lage temperatuur filament op een compatibele pen?

Laad het eMate filament in en teken wat je wilt.
Het plastic wat uit de penpunt komt is niet zo heet. Je kunt tekenen wat je maar wilt.
Het plastic wat uit de penpunt komt is niet zo heet. Je kunt tekenen wat je maar wilt.
Het uiteindelijk stukje kunst en als je het wilt hergebruiken, leg het dan in heet water (75 graden Celsius) gedurende een minuut of 2. Het veranderd in een soort zachte pasta. Je kunt er zelfs kleurstoffen bij voegen en mixen met ander 'afval' om gaaf speelgoed, gereedschapjes of modellen te maken.
Het uiteindelijk stukje kunst en als je het wilt hergebruiken, leg het dan in heet water (75 graden Celsius) gedurende een minuut of 2.
Het veranderd in een soort zachte pasta. Je kunt er zelfs kleurstoffen bij voegen en mixen met ander 'afval' om gaaf speelgoed, gereedschapjes of modellen te maken.
Het veranderd in een soort zachte pasta. Je kunt er zelfs kleurstoffen bij voegen en mixen met ander ‘afval’ om gaaf speelgoed, gereedschap of modellen te maken.
Vorm het met je handen.
Vorm het met je handen.
Laat het afkoelen. Het plastic is erg hard op normale kamer temperatuur
Laat het afkoelen. Het plastic is erg hard op normale kamer temperatuur
eMate lage temperatuur kenmerken
eMate lage temperatuur kenmerken
Gebruik ook PLA met de pen, het wordt ondersteund maar met name voor volwassenen bedoelt.
Gebruik ook PLA met de pen, het wordt ondersteund maar met name voor volwassenen bedoelt.

3D printer in het onderwijs

Deze kit (combinatie van filament en penprinter) is ontwerpen met kinderen en onderwijs in gedachten. De veel lagere en dus veiligere printtemperatuur in combinatie met het hergebruik van ‘afval’ om te kneden. Deze combinatie is perfect voor scholen die lesgeven in 3D geometrie, kneden en kleien, kunst en handvaardigheid.

Wij hebben meer dan 10 maanden gewerkt aan de ontwikkeling van deze lage temperatuur filament in combinatie met reguliere 3D FDM printers en penprinters en de pen zelf is de laatste 3 maanden getest. Het duurt niet meer lang voordat we kunnen overstappen op productie en we hopen de eerste pennen te versturen in november 2015 en in ieder geval voor Kerstmis.
Risico’s en uitdagingen

Omdat wij het lage temperatuur filament uitvoering getest hebben en de 3D printerpen de eerste beta test succesvol heeft doorstaan is het risico op falen erg laag. eSun is wereldmarktleider in 3D printmateriaal onderzoek en ontwikkeling. Het is onze verantwoordelijkheid om een goed product af te leveren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − 7 =