Kun je een fiets ook in 3D printen?

Voor het eerst in de wereldgeschiedenis is een compleet fiets frame gemaakt door middel van 3D printen met staal. De makers gebruikte niet de traditionele buizen van metaal. In plaats daarvan ontworpen ze een open mesh frame, elke draad is opgebouwd door een robot die slechts één millimeter per laag kan printen.

De mechanische slaaf last een klein stukje staal op elke draad één voor één, totdat het is uitgegroeid tot een volledig frame. Het volledige proces duurde in totaal bijna 100 uur.

Handen noch voeten waren nodig bij de realisatie van het frame. Het frame is tijdens de productie niet aangeraakt door menselijke handen. Pas bij de assemblage van de fiets kwam de mens in het spel. Denk hierbij aan monteren van o.a. de trapas en trappers, het zadel en het stuur.Fietsen op een fiets waarvan het frame met een 3D printer geprint is .. het kan!

Vervolgens heeft één persoon de waarde van de fiets bewezen door met de fiets te gaan fietsen over hobbelige wegen. “We hebben de fiets op de straat getest en hij presteerde uitstekend. De fiets biedt je een vrij soepele rit,” zeggen de makers, een team van vijf studenten van de Technische Universiteit Delft, Nederland.

Ondanks het niet solide frame, is de fiets niet bepaald licht. “Hij weegt iets meer dan een normale stalen fiets, maar toch minder dan 20kg,” zegt het team. “Onze voornaamste zorg bij het ontwerpen van het frame was de sterkte.” We wisten niet hoe het materiaal zou reageren, dus we kozen ervoor om het extra sterk te maken ten koste van het gewicht. Ons frame bewijst dat het mogelijk is om een frame van een fiets op deze manier te produceren, wat ons doel was.

Het bizarre frame was onderdeel van een drie maanden durende project om de veelzijdigheid aan te tonen van de nieuwe fabricagemethode. Additive manufacturing is een andere naam voor printen in 3D. Het team hoopt dat anderen hun onderzoek nog verder gaan ontwikkelen bij het ontwerpen van 3D-geprinte fietsen in de toekomst. “Het was voor ons het belangrijkste om een functioneel object dat mensen elke dag gebruiken te ontwerpen,” zegt het team. “Als student in Nederland denk je dan al snel aan de fiets. Een fiets frame is een goede test voor de technologie omwille van de complexe krachten die betrokken zijn.”